Je huis schilderen, dubbel glas plaatsen of de zolder isoleren… Het doet vaak even zeer in je portemonnee, maar je hebt er daarna weer jaren plezier van. Als je er tenminste op voorbereid bent. 10 tips om (financieel) slim met het onderhoud van je huis om te gaan.
1. Voorkom schade
Met het najaar en de winter voor de deur, is onderhoud van je huis extra belangrijk. Zo blijft de waarde van je woning op peil en voorkom je vervelende verrassingen. Bovendien ben je dat als huiseigenaar verplicht door de Woningwet.
2. Maak je huis winterklaar
Onderhoud hoort er helaas bij. Denk bijvoorbeeld aan het periodiek vegen van de schoorsteen om brandgevaar te voorkomen of het inspecteren van het dak voordat er een herfststorm overheen raast. Op internet kun je handige checklists vinden waar je aan moet denken als je je huis winterklaar maakt.
3. Informeer je
Onderzoek van Vereniging Eigen Huis toont aan dat de onderhoudskosten van een koophuis gemiddeld 300 euro per maand bedragen. De kosten van verbeteringen, zoals een opbouw of aanbouw, zijn niet meegenomen. Op hun website vind je ook een handig overzicht met de gemiddelde herstelkosten per bouwjaar van een huis.
4. Zorg voor een buffer
Sparen, sparen, sparen… Zorg dat je een buffer opbouwt voor onvoorziene uitgaven. Denk aan een lekkende dakgoot of een cv-ketel die het tijdens een winterse week begeeft. Zo’n probleem wil je snel kunnen oplossen. Een handige richtlijn van het Nibud: zet elke maand 10 procent van je netto salaris opzij. Dan zit je (bijna) altijd goed.
5. Spaar automatisch
Laat maandelijks een vast bedrag automatisch van je lopende rekening naar je spaarrekening overschrijven. Bijvoorbeeld één dag nadat je salaris is gestort of standaard aan het einde van de maand. Zo hoef je er niet meer aan te denken en bouw je ongemerkt een leuk bedrag op. Hoe goed ben jij met geld? Doe de Goed met Geld test en kom erachter welk type jij bent.
6. Zet financiële meevallers apart
Heb je een financiële meevaller, zoals een dertiende maand of vakantiegeld? Weersta de verleidingen van een vakantie of lekker shoppen en zet dit bedrag apart voor groot onderhoud aan je huis, bijvoorbeeld het isoleren van de zolder of het plaatsen van dubbel glas.
7. Plan vooruit
Wil je binnenkort de badkamer verbouwen of je platte dak voorzien van een nieuwe laag dakbedekking? Daar kun je nu al rekening mee houden door een keer een vakantie over te slaan of de aankoop van een nieuwe auto uit te stellen. Een keer niet op vakantie overleef je wel en van groot onderhoud aan je huis heb je weer jaren plezier.
8. Subsidies
Onderzoek of je recht hebt op subsidies. Projecten voor particuliere woningverbetering zijn meestal te vinden op de website van je gemeente. Een aantal gemeenten geeft subsidie voor energiebesparende maatregelen. Voor bepaald woningonderhoud betaal je 6% btw in plaats van 21%.
9. Ben je goed met geld?
Doe de Goed met Geld test om te kijken waar je financiële valkuilen liggen en waar winst valt te behalen. Er wordt gekeken naar je dagelijkse geldzaken, je spaargewoontes, pensioen, hoe je je geldzaken regelt (of juist niet!) en hoeveel controle je wilt houden.
10. Handen uit de mouwen
Kijk wat je zelf kunt doen aan het onderhoud van je huis en wat je kunt uitbesteden aan een vakman. Er zijn zat kleine klussen die je zelf kunt uitvoeren. Lastige of gevaarlijke klussen kun je beter uitbesteden aan een vakman, dan weet je zeker dat het goed gebeurt.