fbpx

WHATSAPP: +31 (0) 6 18 35 03 35

Vereniging Eigen Huis helpt eigen woningbezitters met het onderhoud van hun woning. (buiten)schilderwerk is een van de meest voorkomende en meest uitbestede onderhoudsklussen. Naast onze Eigen Huis Schilderservice, bieden we praktische informatie over het onderhoud van het schilderwerk van je woning.

Hoe dikker de verflaag op de kozijnen hoe beter? Moet je verf altijd eerst verdunnen? Lees de 9 tips over schilderen.

1. Verf op waterbasis is uitstekend voor binnen, maar minder geschikt voor buiten

Verf op waterbasis (acrylverf) is uitstekend voor binnen, maar minder geschikt voor buiten. Acrylverf kent veel voordelen: een minder sterke geur, minder schadelijk voor de gezondheid, het vergeelt niet en heeft een snelle droogtijd. Maar voor het buitenschilderwerk is het minder geschikt vanwege het Nederlandse klimaat. De luchtvochtigheid is vaak te hoog, wat vertragend werkt op de droging van de verf. En in de (felle) zon droogt acrylverf juist weer te snel. Voor buiten is verf op basis van alkydhars (alkydverf) beter. Alkydverf is makkelijker te verwerken en ook duurzamer. Doordat de verf langzamer droogt, kun je langer met een kwast strijken en eventuele fouten makkelijk herstellen. Daardoor krijg je een strakker eindresultaat. 

2. Verf is beperkt houdbaar

De houdbaarheidsdatum staat op het product zelf, maar is ook afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid in de ruimte waar de verf wordt bewaard, de hoeveelheid in het blik en de afsluiting van de deksel. Als vuistregel geldt dat alkydverf, eenmaal geopend, twee tot drie jaar meegaat en acrylverf één tot twee jaar. Acrylverf moet je altijd vorstvrij bewaren, anders kan het bederven doordat het water in de verf bevriest. Zet je een verfblik weg, sluit de deksel dan goed en haal de verf uit de rand. Houd het blik vervolgens even kort op zijn kop. Het deksel loopt dan vol verf en raakt luchtdicht. Gebruik je oudere verf? Zet een proefstukje op een stuk hout, droogt de verf goed, dan is de verf nog bruikbaar.

3. Een kunststof haren kwast doet niet onder voor een varkensharen kwast

Professionele schilders werken het liefst met een kwast van varkenshaar. Die is slijtvast en verdeelt de verf gelijkmatig. Maar een kwast van kunststof haar is ook prima. De haren ervan zijn wat stugger, waardoor je verf niet in te dikke lagen aanbrengt. Ook kun je makkelijker langs een rand schilderen. Gebruik voor de kozijnen ronde, en geen platte, kwasten. Grote, vlakke oppervlaktes zoals deuren verf je overigens het makkelijkst en snelst met een verfroller.

4. Een te dikke verflaag op de kozijnen is niet goed

Zeker bij alkydverf niet. Als de verflaag te dik wordt aangebracht, droogt de verf wel aan de oppervlakte maar niet eronder. Daardoor gaat de droge bovenlaag rimpelen. Je kunt beter twee keer een dunne verflaag aanbrengen, dan één keer een heel dikke laag.

5. Voor buiten kun je beter hoogglansverf gebruiken dan zijdeglans

Enkele uitzonderingen daar gelaten, maar hoogglansverven zijn doorgaans duurzamer dan zijdeglansverven. Door de harde toplaag hecht vuil en water er minder snel op. Hoogglansverven zijn ook beter bestand tegen weersinvloeden. Hoogglans kan goed tegen vocht en door de weerkaatsing van de lak, zal de zon de verflaag minder snel beschadigen. 

6. Verf moet je niet altijd eerst verdunnen

Met de meeste producten kun je direct aan de slag. Verf verdunnen doe je eigenlijk alleen als de verf te dik en daardoor niet goed vloeibaar is. Bijvoorbeeld bij lage temperaturen. Lak op waterbasis verdun je met water, lak op terpentinebasis met terpentine. Verdunnen is, bij verf op terpentinebasis, niet aan te bevelen met het oog op het milieu. Daarbij verandert de samenstelling als je het verdunt, waardoor de verf sneller mat slaat. Belangrijk is dat de verf de juiste temperatuur heeft, dan is deze veel beter verwerkbaar. Bewaar de verf liever binnenshuis op een warmere plek als de temperaturen buiten lager zijn.

7. Gebruik bijna dezelfde kleur grondverf als aflakverf

Dit moet niet, maar het is wel handig. Hiermee zorg je bij felle kleuren zoals knalblauw of -rood voor een egaal dekkende grondlaag en heb je minder verflagen nodig voor een goede dekking. Heb je een brandweerrode aflakverf, gebruik dan een lichtroze grondverf, dan krijg je een mooie dekking. Kies liever niet voor precies dezelfde kleur grondverf, anders kun je moeilijk zien waar je wel en niet hebt geschilderd.

8. Zet kwasten niet in de terpentine als je ze de volgende dag weer gebruikt

Dit is slecht voor de kwasten, omdat de haren daarna kunnen uitvallen. Bovendien blijft er altijd terpentine achter in de kwast. Verder moet die vuile terpentine worden ingeleverd bij de milieustraat. Beter is om de kwast te verzadigen met verf en die vervolgens strak in een schone plastic zak of aluminiumfolie te wikkelen. Dan droogt de verf niet uit en kun je de volgende dag, of uiterlijk een week later, weer verder schilderen.

9. Duurzame verf is niet altijd het meest milieuvriendelijk

Duurzaamheid is een containerbegrip geworden. Van oudsher zegt het iets over hoe lang de verf op de kozijnen mee gaat. Tegenwoordig staat duurzaamheid ook voor hoeveel energie er nodig is in de productie-, verwerkings- en afvalstadium om de verf te produceren. Verfproducenten investeren steeds vaker in producten die het milieu geringer belasten door bijvoorbeeld minder oplosmiddelen te gebruiken.

Wij helpen u graag verder.

Plan uw afspraak of Bel gerust +31 (0) 10 302 7556

85+
Schoonmaak locaties
385+
Meubel, tapijt en autointerieur
220+
Onderhoud spoedklussen
285+
Schilderwerken

Onze tevreden klanten

Recent nieuws

Houden we van: 5 easy trucs om je huis snel en simpel schoon te makenRecent nieuws12-12-2021

Eigenlijk kun je de mensheid verdelen in drie groepen: zij die houden van schoonmaken, mensen die houden van opruimen, en mensen die echt een hekel aan beide hebben. Maar als je een mooi interieur...

Read More ...

ONDERHOUD AAN JE HUIS? VOORKOM VERRASSINGENRecent nieuws12-12-2021

 Je huis schilderen, dubbel glas plaatsen of de zolder isoleren… Het doet vaak even zeer in je portemonnee, maar je hebt er daarna weer jaren plezier van. Als je er tenminste op voorbereid bent. 10...

Read More ...

Neem contact op of mail ons direct.

FORTIUS CLEANING & Onderhoud

info@fortiuscleaning.com

 

Kantoor Rotterdam:   +31 (0) 10 302 7556
Whatsapp:    +31 (0) 6 18 35 03 35

 

Stadionweg 41, 3077 AS Rotterdam

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

E-mail adres:


Totale prijs € 0.00
Leeg Afrekenen